Mehiläisten merkitys

Mehiläiset tuottavat hunajaa, mutta niillä on myös valtavan suuri merkitys viljeltyjen ja luonnonkasvien pölytyksen kannalta. Mehiläiset lisäävät monien kasvien siementen ja sadon määrää. Tasainen ja runsas mehiläispölytys tekee marjoista ja hedelmistä tasalaatuisia ja kauniita. Pölytys myös lisää satokasvien tasaista tuleentumista sekä öljykasvien siementen öljypitoisuutta.

Elintärkeää ruokaturvalle

Hyönteispölytys on arvioitu 153 miljardin euron arvoiseksi. Mehiläislajien on arvioitu pölyttävän 75-85 prosenttia maailman kasveista. Mehiläisten osuus maailman ravinnontuotannosta  on siis valtavan suuri.

Pölytyshyöty yli 60 miljoonaa euroa

Pölytys onkin mehiläistarhauksen arvokkain tuote Suomessakin. Sen on arvioitu olevan vuosittain yli 60 miljoonaa euroa sisältäen sekä kaupallisen että kotitarveviljelyn. Tämä on yli 11-kertainen hunajan arvoon verratessa.

Monimuotoisuus hyötyy

Mehiläiset pölyttävät myös luonnonkasveja. Muun muassa mustikka- ja puolukkasato nousee mehiläispölytyksen myötä. Mehiläispesät tärkeillä marjanpoiminta-alueilla lisäisikin marjasatoa huomattavasti.

Mehiläisten arvoaluonnonkasveille ja monimuotoisuudelle on mahdotonta arvioida. Mehiläiset ovat tärkeä osa monimuotoisuutta ja tärkeä ekosysteemipalvelun tarjoaja.

Luonnonvaraisista pölyttäjistä kimalaiset ja erakkomehiläiset on tärkeimpiä pölyttäjiä.

 

Mehiläiset pölyttävät useita puutarhakasveja. Pölytyksen avulla sadosta tulee tasainen ja laadukas.