Perustietoa mehiläisestä

Yleistä mehiläisyhteiskunnasta

  • Mehiläispesässä on 20 000 - 75 000 yksilöä, joiden määrä vaihtelee vuodenkierron mukaan.

  • Mehiläisyhteiskuntaan kuuluu kolmenlaisia mehiläisiä: kuningatar eli emo, muutamia satoja kuhnureita sekä useita kymmeniä tuhansia työmehiläisiä.

  • Emon tehtävä on munia. Se on kaikkien muiden mehiläisyhteiskunnan yksilöiden äiti.

  • Kuhnurit hedelmöittävät naaraan pariutumislennolla. Kuhnurit elävät vain 1 - 2 kuukautta. Jos kuhnuri onnistuu häälennolla parittelemaan kuningatteren kanssa, niin sen takaruumis repeytyy ja kuhnuri menehtyy. Työläiset häätävät kuhnurit pois pesästä ennen talvea.

  • Työmehiläiset toimivat eri tehtävissä oman ikänsä mukaan: ne voivat esimerkiksi toimia ruokkija- tai vartiomehiläisinä. Elinkaarensa loppuvaiheessa, kenttämehiläisinä, ne keräävät siitepölyä, mettä ja vettä pesän tarpeisiin.

  • Mehiläiset lentävät pesästään noin 2 - 3 kilometrin säteellä. Työmehiläiselle kertyy noin 600 lentokilometriä elämänsä aikana.

  • Mehiläinen aloittaa meden muokkauksen hunajaksi jo lennon aikana. Pesässä otetaan vastaan vain korkealaatuista, paljon sokeria sisältävää mettä.

  • Yhdestä mehiläispesästä saadaan keskimäärin noin 40 kiloa hunajaa vuodessa. Määrät vaihtelevat paljon mm. sääolosuhteiden mukaan.

  • Kesällä mehiläisten keski-ikä on 4 - 5 viikkoa. Talvehtivien mehiläisten ikä voi olla 6 - 9 kuukautta.

Mehiläispesä elää vuodenkierron mukaan

  • Mehiläiset eivät mene talvella horrokseen. Ne muodostavat pesään kuningattaren ympärille ns. talvipallon. Siellä mehiläiset liikkuvat ja ruokailevat. Pallon ulommaiset mehiläiset ovat tiiviisti kiinni toisissaan ja kehittävät lämpöä liikuttamalla siipiään.

  • Ensimmäisenä aurinkoisena, tarpeeksi lämpimänä kevätpäivänä mehiläiset tekevät puhdistuslennon. Mehiläiset eivät ulosta talvikuukausien aikana pesäänsä, joten kyseessä on mehiläisten suoliston tyhjennys pitkän talven jälkeen.

  • Keväällä mehiläiset keräävät siitepölyä toukkien ravinnoksi. Tärkeitä kasveja ovat pajut, lepät ja pähkinäpensaat.

  • Medenkeruu alkaa toden teolla voikukan kukinnasta.

  • Parveilu on mehiläisten luontainen tapa lisätä pesien määrää. Tällöin vanha emo lähtee pesästä 10 000 - 50 000 työmehiläisen kanssa. Vahaan pesään jää lähes sama määrä työläisiä sekä uusi, kuoriutuva kuningatar (emoja voi kuoriutua useitakin). Lyhyen matkan päässä mehiläiset aseuttuvat ryppääseen esimerkiksi puun oksaan ja tiedustelijamehiläiset alkavat etsiä uuttaa pesäpaikkaa.

  • Sikiönnin väheneminen ja loppu tapahtuvat elo-syyskuussa. Tämän jälkeen mehiläiset lentävät viimeiset tyhjennyslentonsa ennen talvipalloon asettumista.