Pölytyspalvelu

Siemenapila tarvitsee hyönteispölytyksen. Mehiläiset tuodaan pellolle ennen kukintaa.

Onnistunut pölytys on tärkeää monien viljelykasvien, marjojen ja hedelmien runsaalle ja tasalaatuiselle sadolle. Esimerkiksi mansikka, pensasmustikka, herukat, rypsi, tattari ja omena hyötyvät, jos läheltä löytyy mehiläispesiä.

Hyötyä viljelijälle

Moni viljelijä on havainnut mehiläisten myönteisen vaikutuksen sadolle. Niin ammattimaisessa viljelyssä kuin kotipuutarhassa hyönteiset varmistavat suuremman ja parempilaatuisen sadon.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto on selvittänyt mehiläispölytyksen taloudellista arvoa Suomessa. Mehiläisten arvo sadontuotannossa on Suomessa jopa 60 miljoonaa euroa. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi rypsisato voi nousta neljänneksellä ja omenan sato puolella, jos alueella on riittävästi pölyttäjiä. Myös metsämarjojen kuten mustikan ja puolukan sato suurenee, jos läheisyydessä on mehiläispesiä.

Tarkempia tietoja pölytyksen vaikutuksesta eri kasveihin ja niiden satoon voi lukea pölytysesitteestä.

Pölytyksellä on suuri taloudellinen arvo

  • Mehiläislajien arvioidaan pölyttävän 75–85 prosenttia maailman kasvilajeista. Pölytyksen arvo onkin rahallisesti mitattuna moninkertainen verrattuna hunajan arvoon.
  • Mehiläispölytyksen arvo Suomen kaupallisilla satokasveilla on tutkimuksen mukaan noin 22,2 miljoonaa. Jos kotitarveviljely huomioidaan, mehiläispölytyksen arvo on yli 11-kertainen vuotuiseen hunajasatoomme verrattuna.
  • Tutkimus käsitti satovuodet 2008–2010.

Osta pölytyspalvelua mehiläistarhaajalta

Kun pölytyksen arvo on ymmärretty, myös mehiläistarhaajien tarjoamien pölytyspalveluiden kysyntä on kasvanut. Pölytyspalvelussa tarhaaja vastaa pesien kuljetuksesta, hoidosta ja kunnosta. Viljelijä tai kotipuutarhuri maksaa sovitun korvauksen, joka kattaa pesien kuljetuskustannukset sekä tarhaajan käyttämän työajan. Pesien hunajasato kuuluu mehiläishoitajalle. Hän vastaa myös mahdollisista mehiläishoitoon kuuluvista ongelmista. Yhden mehiläispesän vuokraus maksaa 80–160 euroa kasvukaudessa. Palvelua tilattaessa kannattaa huomioida esimerkiksi tietyt rajoitukset kasvinsuojeluaineiden käytössä.

Lue lisää pölytyspalvelusta SML:n sivuilla:

Pölytyspalveluita tarjoavia mehiläistarhaajia
Pölytysesitteet sekä sopimuspohja pölytyspalvelun ostamiseen